6 načina kako lajfkoučing može da pomogne prilikom razvoda
>
>
6 načina kako lajfkoučing može da pomogne prilikom razvoda

6 načina kako lajfkoučing može da vam pomogne

Ukoliko niste sigurni kako lajf koučing može da Vam pomogne da što lagodnije prevaziđete razvod, ne brinite niste jedini. Samo oni koji su se odlučili da kroz proces razvoda prolaze sa svojim lajf koučem znaju koliko je lakše kormilo svog života usmeriti u pravom smeru i izbeći dodatne negativne situacije i stanja.

Zašto je važno raditi na ličnom razvoju prilikom bolnih okolnosti u kojima se ljudi nalaze u toku razvoda, pa i nakon njega, opisano je kroz sledećih 6 stavki. Za početak lajf kouč Vam može pomoći da uštedite novac prilikom razvoda!

Iz pravnog ugla, postoje dva načina razvoda braka –  sporazuman ili razvod po tužbi. Ovaj drugi način je obično posledica nemogućnosti supružnika da se usaglase oko samog razvoda ili oko značajnih pitanja u vezi sa razvodom.

Prilikom razvoda emocije su jako izražene, konflikti prisutni, a jasno rasuđivanje otežano. Ovakva situacija često dovodi do visokih pravnih, odnosno advokatskih troškova. Upravo, rad sa svojim lajf koučem može Vam pomoći da se ti troškovi minimiziraju! Za početak, bićete pripremljeni za razgovor sa svojim advokatom, tako što ćete moći efikasno da komunicirate i pružite mu ono što mu je potrebno za rad na Vašem slučaju.  

Veliki broj klijenata u ovakvim situacijama se obraća svom advokatu sa sa pitanjima koja nisu pravne prirode. Uz pomoć rada sa koučem, klijenti budu u poziciji da daju jasan, razmotren pravac svom advokatu. Vreme je novac za advokate, tako da sve što možete da učinite da biste im uštedeli vreme na vašem slučaju, smanjilo bi Vaše troškove.

#1 Prevazilaženje stresnih situacija

Razvod može biti korektan i dostojanstven, ali ne i bezbolan. Svako ko prolazi kroz razvod, prvenstveno želi da izbegne uznemirenost, stress, kao i da se sam proces što pre završi kako bi mogli da započnu novo poglavlje u svom životu. Bez obzira da li je bivši partner najteža osoba na svetu ili ne, sa strategijama i veštinama lajf koučinga svako može da ostvari bolju komunikaciju sa bivšim supružnikom, kao i da se lakše nosi sa njegovim ponašanjem, čime bi se izbegli konflikti. Prvi korak je, svakako, da kroz rad sa koučem shvatite sebe, svoje okidače, kao i stil konflikta kako biste nastavili bezbolnu komunikaciju koja je u 99 % slučajeva nakon razvoda neminovna.

#2 Vreme je za Vaš lični napredak!

Uloga kouča prilikom razvoda je, između ostalog, da Vas ohrabri da projektujete svoju budućnost i da se fokusirate na nju, kako ne biste ostali zaglavljeni u tom procesu. Ovakvom percepcijom  zaista počinje isceljenje i – lični rast.

Određeni alati će Vam pomoći da budete jasni u svojim ciljevima i prioritetima, što će Vam pomoći da “birate svoje bitke” i mnogo brže napredujete.

#3 Zdrav razum je presudan prilikom razvoda

Od vitalnog je značaja da znate da imate nekoga na svojoj strani ko Vas neće osuđivati, a opet nekoga ko nije pristrasan. Kouč će Vam pružiti podršku i biće Vaš partner u zdravom načinu razmišljanja. I što je najvrednije, pomoći će Vam da se usresredite na brigu o sebi tokom ili nakon razvoda.

#4 Donošenje efikasnijih odluka

Najčešće u procesu razvoda koji Vam je nepoznat, donosite odluke prerano, prebrzo ili pak preksano, što velikim delom odeđuje sam tok procesa. Podrška u ranom periodu može Vam pomoći da izbegnete velike, ali i one male greške, koje najčešće imaju dugoročne posledice po Vas. Pored toga, u ovakvim situacijama izražen je rizik od donošenja preterano emotivnih odluka, koji se mogu izbeći ukoliko se uspešno nosite sa svojim osećanjima.

#5 Veliki je broj resursa na koje možete iskoristiti u ovom periodu

Kouč je definitivno osoba iz Vašeg “tima”. Pored klasičnog rada sa njim, može Vas uputiti i podići Vam svest o društvenim organizacijama koje mogu pomoći (različita udruženja koja pružaju podršku razvedenima, organizacije za borbu protiv nasilja itd.).

#6 Kako nastaviti dalje sa svojim životom!

Lajf koučing se primenjuje u različitim životnim oblastima. Uz njegovu pomoć, razvod ćete sagledati kao prepreku koju treba savladati i pronaći način da se popnete za lestvicu više u svom životu. Kada uz pomoć “navigacije” kouča uspostavite unutrašnji mir, bićete spremni da sa puno samopozdanja nastavite dalje.

There are no comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart